Anna palautetta uusista sivuista

KuoLO Ry

KuoLO – matalan kynnyksen ainejärjestö

Lääkärin ammatissa kollegiaalisuus on äärimmäisen vahva ja siksi sitä aletaankin rakentamaan heti opintojen alusta alkaen. Kun pääsykoekilpa on ohi, on siitä eteenpäin aika vain auttaa kaveria. Kukaan ei jää Kuopiossa yksin, sillä kurssikavereiden, ylempikurssilaisten ja varsinkin tuutoreiden ja KuoLOn kainalossa aikansa viettäminen rakentaa sosiaalisia suhteita lääketieteen opiskelijoille. KuoLOn toimintaan pääsee helposti mukaan, ja myös oma vuosikurssi tarjoaa yleensä runsaasti yhteistä tekemistä. KuoLOn sydän yliopistolla on Mikrovitriini, jossa aikaa vietetään kahvittelun ja hengailun merkeissä. KuoLOn kerhotalo Vitriini on läpikäymässä tällä hetkellä yhtä historiansa murrosvaiheista ja koko KuoLOn jäsenistö seuraakin odottavaisina, mihin suuntaan sen tuulet lähiaikoina puhaltavatkaan. Vitriini kun perinteisesti on ollut se KuoLOlaisten tukikohta, jossa pidetään isoimmat KuoLOn bileet, missä ei valomerkki ikinä tule liian aikaisin illasta. Toistaiseksi ovat kyseiset tapahtuneet toteutuneet vaihtelevalla osoitteella ympäri Kuopion lähialueita, mutta tähän on mitä luultavammin tulossa lähiaikoina muutosta…

Lisäksi KuoLO tarjoaa jäsenilleen useita etuja kuopiolaisiin yrityksiin aina ravintoloista autoliikkeisiin.

Henki Hyvänä!

Aiotko hakea lääkikseen? Kutsuuko KuoLO juuri sinua? Lähde matkaan läpi vuosikurssien Sawon liäkiksessä, missä oppainasi toimivat KuoLOn kollegat! Video on toteutettu täysin opiskelijavoimin lääketieteen laitoksen tuella. Mukana videossa on n. 120 kuololaista. Meillä KuoLOssa on yhdessä tekemisen meininki ja – tosiaan – Henki Hyvänä!

Mistä lisätietoa?

Jos haluat lisätietoa lääketieteen opinnoista Kuopiossa, ota yhteyttä KuoLO:n koulutus- ja sosiaalipoliittisiin vastaaviin (KOPO-SOPO). He kertovat mielellään lisää mieltäsi askarruttavista asioista ja ohjaavat kysymyksesi oikeille henkilöille tai jos haluat lukioosi esittelyn lääketieteen opinnoista ota yhteyttä kopo-sopovastaaviin. Hyväksymisen jälkeen heinäkuussa saat sähköpostiisi kirjautumislinkin ja -tunnukset myös Blastokystaan, jossa KuoLO tuutoreineen esittäytyy uudelle opiskelijalle ja kutsuu mukaansa konkreettisin ohjein tulevalle syksylle. Odotellessa lisätietoa tarjoaa runsaasti eritoten kuolo.fi-sivusto (klikkaa ihmeessä läpi osioita ja otsikoita!) sekä Itä-Suomen yliopiston puolelta myös lääketieteen laitoksen sivusto. Paljon voimia pääsykoeurakkaan.

Syksyllä nähdään!

Oletko syntynyt stetoskooppi kaulassa tai tunnetko vetovoimaa pukea valkoisen takin päällesi? Perinteisesti lääketieteelliseen tiedekuntaan pääsyyn on vaadittu ankaraa pääsykoekirjan lukemista ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Vuonna 2012 lääketieteen pääsykoetta uudistettiin siten, että koe pohjautuu lukion biologian, kemian ja fysiikan pakollisiin sekä syventäviin kursseihin ja valintakokeessa jaettavaan aineistoon. Nyt siis jo ylioppilaskirjoituksiin valmistautuessa voit tähdätä lääketieteen opintoihin. Lue ahkerasti joka päivä ja tee itsellesi lukusuunnitelma. Näin varmistat menestyksen valintakokeissa, jotka pidetään toukokuun lopussa.


Ja sitten, kaiken uurastuksen jälkeen, kesähelteellä Opintopolku-verkkopalveluun sinulle jysähtää ilmoitus  ”Sinut on hyväksytty…” Tästä kannattaa todella iloita, sillä vakaalla kädelläsi hiirellä klikaten hyväksyessäsi tämän kaivatun pääsylipun Medisiinarien maailmaan, on kevään ankaraakin ankarampi uurastus jo mennyttä ja edessäsi odottavat uudet haasteet – katse siis kohti horisonttia.


Toisille sisäänpääsy onnistuu ensimmäisellä kerralla, toisilta se kysyy useammankin yrityksen. Mutta lääkis ei kysykään ikää. Useimmat ovatkin ehtineet kuluttaa vuoden tai pari jossain muualla ennen lääketieteen opiskeluihin päätymistään. Osa on käynyt intin alta pois, toiset eivät. Jollakin saattaa olla kokonaan valmis tutkintokin takanaan ja onpa osalle ehtinyt kertyä jo jälkikasvuakin.


Miksi Kuopioon?

Kuopion lääketieteellinen tiedekuntaa on kehuttu Suomen lääkiksistä eniten kliinisesti orientoituneena – eli siis perinteisiin lääkärintaitoihin panostetaan. Potilaskontakteja on opintojen ohessa paljon, kliiniset opettajat ja vanhemmat kollegat ovat tukena näissä tilanteissa. Tieteellistä aspektia ei toki ole unohdettu, Kuopion yliopistollinen sairaala tekee usealla erikoisalalla kansainvälisesti tunnustettua tieteellistä tutkimusta. Itä-Suomen yliopiston Lääketieteen laitoksen sivut sekä ohjeistukset hakijoille ja opiskelijoille on myös kiinnostuneiden syytä selata läpi.

Vuodesta toiseen Kuopion lääkiksen maine rikkaimpana murre- ja kulttuurisikermänä pitää paikkansa, sillä lääketiedettä opiskelemaan tulee tänne ihmisiä laajalti ympäri koko Suomen. KuoLOn henki on ehkä juuri siksi niin intensiivinen ja mukaansakutsuva. Itse Kuopion kaupunki on mukavan kokoinen ja täältä löytyy harrastusmahdollisuuksia moneen makuun. Varsinkin talviurheilumahdollisuudet ovat loistavat, sillä Kuopion korkeudella talvikin on jo ihan oikea talvi, eikä pelkkää loskaa. Kaupunki pitää yllä ilmaista retkiluistelurataa ja Puijon mäkihyppytornien kainalossa rappusia kiivetessä kuntoaan voi kohottaa upeissa maisemissa täysin ilmaiseksi.

Välimatkat ovat kaupungissa näppäriä ja ainakin kesäaikaan kunto kasvaa fillaroidessa Kuopion – joskus mäkisiäkin – maastoja. Kuopiossa opiskelija-asuntoja on tarjolla hyvällä sijainnilla. Todennnäköisesti aloitat Neulamäestä ja siirryt sieltä opintojen edetessä kohti Niiralaa ja Keskustaa. Joka tapauksessa vehreä Savilahtea reunustava kampusalue sijaitsee näppärästi 2-3 kilometrin päässä näistä alueista. Kuopiosta opiskelijakaupunkina puhuttaessa maininnan ansaitsee myös peräti Suomen mittapuulla erinomaiset opiskelijaruokailun mahdollisuudet: KYS:n ja Tietoteknian ruokalat tarjoaa 3,06 euron hintaisen opiskelijalounaan vuoden jokaisena päivänä! unohtamatta kuitenkaan Cantsun ja Snellun ruokaloita, joissa voi aterioida jopa huikeaan 1,49 euron hintaan!


Näin opinnot etenevät

Kuopiossa kuuden vuoden opinnot alkavat kahden vuoden prekliinisellä vaiheella ja etenevät noin neljä vuotta kestävään kliiniseen vaiheeseen. Aluksi opetellaan lääketieteessä tarvittavia perustietoja ja taitoja. Alussakaan opiskelu ei tosin ole vain kirjojen ääressä puurtamista, vaan heti syksyllä aloitettuasi löydät itsesi hyvin nopeasti mm. tutkimasta kaverisi polvea anatomian harjoitustöissä ja kakkosen alku vierähtää meillä Kuopiossa dissekoinnin merkeissä, jossa kaikki pääsevät osallistumaan! Muutenkin lukuisat harjoitustyöt ja kliinisten taitojen harjoittelu ovat tärkeä lisä kursseja rytmittävään luento-opetukseen.

Kolmantena vuotena onkin aika vaihtaa titteli lääketieteen ylioppilas lääketieteen kandidaattiin ja sitä myötä siirtyä oikeisiin potilaisiin. Kliinisessä vaiheessa myös ensimmäisten vuosien terveyskeskuspäivät pitenevät parin viikon mittaisiksi terveyskeskusopetusjaksoiksi. Kuopiosta valmistuu lopulta kliinisten alojen osaajia, joille on perinteisesti ollut kysyntää työmarkkinoilla. Valmistuneilla yhtäläiset valmiudet työskennellä niin sairaalassa kuin terveyskeskuksessa ja antaapa koulutus oivan pohjan monille myös tutkijana toimimiseen niin halutessaan.

Opintoihisi voit liittää kliinisten taitojen syventämisen lisäksi esimerkiksi terveydenhuollon johtamiskoulutusta sekä englanninkielinen Public Health Program, joka sisältää mm. harjoitteluvaihdon ulkomailla eksoottisemmassa maassa – Latinalaisessa Amerikassa, Afrikassa tai Aasiassa.