Sawon liäkikseen?
Oletko syntynyt stetoskooppi kaulassa tai tunnetko vetovoimaa pukea valkoisen takin päällesi? Perinteisesti lääkikseen pääsemiseksi on vaadittu ankaraa opiskelua, jotta lukion biologian, kemian ja fysiikan oppimäärät ovat tuliteränä muistissa toukokuussa järjestettävässä lääketieteellisen valintakokeessa. Vuodesta 2020 lähtien lääkikseen on voinut hakea myös suoraan ylioppilastodistuksella! Hait sitten valintakoe- tai todistuskiintiössä, voit aloittaa hakuprosessin jo ylioppilaskirjoituksiin valmistautuessa. Lue ahkerasti ja pian unelmiesi opiskelupaikka voi olla sinun!
Toisille sisäänpääsy onnistuu ensimmäisellä kerralla, toisilta se kysyy useammankin yrityksen. Lääkis ei kuitenkaan kysy ikää ja useimmat medisiinarit ovatkin ehtineet kuluttaa vuoden tai pari jossain muualla ennen lääketieteen opiskeluihin päätymistään. Jollakin saattaa olla kokonaan valmis tutkintokin takanaan ja onpa osalle ehtinyt kertyä jo jälkikasvuakin. Ikä ei siis todellakaan ole este lääkikseen hakemiselle!
“Sinut on hyväksytty…”
Kun kevään ankaraakin ankaramman uurastuksen tuloksena avaat kesähelteellä Opintopolun ja näet päässeesi unelmiesi opiskelupaikkaan, on juhlan paikka! Opiskelupaikan vastaanottaminen vapisevin käsin avaa sinulle nimittäin ovet medisiinarien ihmeelliseen maailmaan, jossa seuraavat kuusi vuotta vierähtääkin kuin silmän räpäyksessä!
Miksi Kuopioon?
Kuopion lääketieteen laitosta on kehuttu Suomen lääkiksistä eniten kliinisesti orientoituneeksi eikä suottta, sillä se näkyy vahvasti myös opinnoissa! Potilaskontakteja on opintojen ohessa paljon ja kliiniset opettajat painottavat käytännön kliinisiä taitoja opetuksessaan. Korkeatasoisen kliinisen osaamisen lisäksi Kuopion yliopistollinen sairaala KYS tekee usealla erikoisalalla kansainvälisesti tunnustettua tieteellistä tutkimusta. Lue aiheesta lisää UEFin Lääketieteen laitoksen sivuilta!
Kuopion lääkiksessä vallitsee rikas murre- ja kulttuurisekoitus, sillä medisiinareiksi tulee tänne ihmisiä laajalti ympäri koko Suomen. KuoLOn henki lienee juuri siksi niin intensiivinen ja mukaansatempaava!
Kaupunkina Kuopio on mukavan kokoinen ja välimatkat ovat näppärästi kuljettavissa polkupyörällä. Opiskelija-asuntoja on tarjolla hyvällä sijainnilla niin keskustasta, Puijonlaaksosta kuin Neulamäestäkin. Kuopiosta löytyy harrastusmahdollisuuksia myös moneen makuun ja varsinkin talviurheilumahdollisuudet ovat täällä loistavat, sillä Kuopion korkeudella talvikin on jo ihan oikea talvi, eikä pelkkää loskaa. Kaupunki ylläpitää esimerkiksi retkeilyluistelurataa ja Puijon mäkihyppytornien kainalossa kuntoaan voi kohottaa upeissa maisemissa täysin ilmaiseksi. Lue lisää Kuopion vapaa-ajan aktiviteeteista Kuopion kaupungin sivuilta!
Maininnanarvoista on myös Itä-Suomen yliopiston edullinen opiskelijaruokailu: Canthialla ja Snellmanialla kasvisruokaa saa huokeaan 1,83€ hintaan!
Näin opinnot Kuopiossa etenevät
Opiskelupaikan hyväksymisen jälkeen saat kesällä sähköpostiisi kirjautumislinkin ja -tunnukset fukseille suunnattuun KuoLOn lehtijulkaisuun Blastokystaan, jossa KuoLO tuutoreineen esittäytyy uudelle opiskelijalle ja antaa konkreettisia ohjeita tulevalle syksylle. Blastokystaa odotellessa voi tiedonnälkää tyydyttää selaamalla KuoLOn nettisivuja ja seuraamalla Sawon liäkiksen meininkejä KuoLOn somesta (Instagramissa ja TikTokissa @kuolory)!
Kuopiossa kuuden vuoden opinnot alkavat kahden vuoden prekliinisellä vaiheella ja etenevät neljä vuotta kestävään kliiniseen vaiheeseen. Vaikka opintojen aluksi opetellaan lääketieteessä tarvittavia perustietoja ja –taitoja, ei opiskelu preklinikassakaan ole vain kirjojen parissa puurtamista. Heti syksyllä opinnot aloitettuasi löydät itsesi nimittäin hyvin nopeasti tutkimasta esimerkiksi kaverisi polvea anatomian harjoitustöissä ja kakkosvuosikurssin alku vierähtää meillä Kuopiossa dissekoinnin merkeissä. Kliinisten taitojen harjoittelu jo opintojen alkuvaiheessa onkin tärkeä osa opintoja täällä Kuopiossa perinteisen luento-opetuksen rinnalla.
Kolmantena opiskeluvuonna vaihtuu titteli “lääketieteen ylioppilas” titteliin “lääketieteen kandidaatti” ja opetus siirtyy yliopistolta KYSin (paikoin sokkeloisillekin) käytäville! Pulaan ei klinikassa kuitenkaan jää, sillä sairaalan tavoille perehdyttämisessä auttaa oma klinikkatuutori. Kliinisen vaiheen opinnoissa pureudutaan erilaisiin sairauksiin ja kliinisiä taitoja kartutetaan kohtaamalla ja tutkimalla oikeita potilaita KYSin opetusvastaanotoilla. Lopulta tämän kuuden vuoden mankelin jälkeen valmistuu Kuopiosta joukko kliinisten alojen osaajia, joille on perinteisesti ollut suurta kysyntää työmarkkinoilla. Valmistuneilla lääkäreillä on yhtäläiset valmiudet työskennellä niin sairaalassa kuin terveyskeskuksessakin ja antaa lääketieteen koulutus oivan pohjan myös tutkijana toimimiseen niin halutessaan.
KuoLO – matalan kynnyksen ainejärjestö
Lääkärin ammatissa kollegiaalisuus on äärimmäisen vahva käsite ja siksi sitä aletaankin rakentamaan heti opintojen alusta lähtien. Kun pääsykoekilpa on ohi, uusien opiskelijoiden kesken kannustetaan yhteisöllisyyteen kilpailuhengen sijasta. Ainejärjestönä KuoLO ottaa uuden medisiinarin avosyliin vastaan heti fuksivuoden alkaessa. KuoLO tarjoaa myös paljon erilaista vapaa-ajan toimintaa ja tapahtumia, joissa pääsee tutustumaan muihin lääkisläisiin yli vuosikurssirajojen. Läpi työelämän kestäviä ystävyyssuhteita muodostetaankin koko kuusivuotisen lääkistaipaleen.
KuoLOn toimintaan pääsee helposti mukaan ja myös oma vuosikurssi tarjoaa runsaasti yhteistä tekemistä. Yliopistolla KuoLOn sydän on kahvihuone Mikrovitriini, jossa aikaa voi viettää kahvittelun, hengailun tai vaikkapa Guitar Heron merkeissä. KuoLOn kerhotalo Tuonela on kuololaisten oma tukikohta, jossa pidetään kaikki KuoLOn vuosittaiset isot bileet, ja jossa valomerkki ei koskaan tule liian aikaisin illasta. KuoLOn jäsenenä saa lukuisia opiskelijaetuja Kuopion alueen toimijoilta aina ravintoloista eri alojen liikkeisiin.
Henki Hyvänä!
Aiotko hakea lääkikseen? Kutsuuko KuoLO juuri sinua? Lähde matkaan läpi vuosikurssien Sawon liäkiksessä, missä oppainasi toimivat KuoLOn kollegat!
Haluaisitko kuulla lisää opinnoista Sawon liäkiksessä?
Kiinnostuitko lääketieteen opinnoista Kuopiossa? Lisätietoa opinnoista saa ottamalla yhteyttä KuoLOn koulutus- ja sosiaalipoliittisiin vastaaviin (KOPO-SOPOT).
Jos haluat lukioosi lääketieteen opiskelijoita kertomaan alan opiskeluista, ota yhteyttä yliopistomme UEF-lähettiläisiin!
Kevään 2023 yhteishaku on auki Opintopolussa 15.3.2023 klo 8:00 – 30.3.2023 klo 15:00 välisenä aikana. Lääketieteellisten alojen pääsykoe järjestetään 23.5. klo 9-14.
Paljon voimia pääsykoeurakkaan, te pystytte siihen! Syksyllä nähdään!